NEWS HUB

Vikten av att ha rätt kläder på sig under en vandringstur

Picture of Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Många människor tror att så länge de har ett par bra skor kan de vandra i vilket väder som helst. Detta skulle dock inte kunna vara längre från sanningen. De kläder du bär när du vandrar är lika viktiga som de skor du väljer. Beroende på vilken tid på året och vilka förhållanden du kommer att möta måste du klä dig på lämpligt sätt för att skydda dig mot elementen. I det här blogginlägget ger vi dig några tips om vad du ska ha på dig när du vandrar för att se till att du är förberedd på vad Moder Natur än kastar i din väg.

Vad du ska ha på dig när du vandrar i kallt väder

Om du vandrar i kallt väder är det viktigt att ha flera lager av kläder. Du bör börja med ett baslager av termiska underkläder i ett material som merinoull, som hjälper till att transportera bort fukt och hålla dig varm även om det blir blött. Lägg sedan till ett lager fleece eller dun för att isolera. Ovanpå det bär du en vattentät och andningsbar skaljacka för att skydda dig från vind och regn. Slutligen ska du avsluta med en hatt och en halsduk för att hålla huvudet och nacken varma. Du kanske också vill överväga att investera i ett par isolerade vandringskängor för att hålla fötterna varma och torra.

Vad man ska ha på sig när man vandrar i varmt väder

Vid varmt väder bör ditt mål vara att hålla dig sval och undvika överhettning. Börja med ett lätt underställ i ett material som transporterar bort svett. Lägg sedan till ett lager av andningsbart tyg som bomull eller linne. Bär dessutom en hatt eller ett visir för att skydda huvudet mot solen, och glöm inte bort solskyddet! Slutligen ska du se till att du har ett par bra solglasögon för att skydda ögonen från bländning. Och även om det kanske inte ser ut så i början så hjälper mörka kläder faktiskt till att hålla dig svalare än ljusa kläder eftersom de absorberar mindre solljus.

Som du ser finns det mycket att tänka på när du väljer vad du ska ha på dig när du vandrar. Men så länge du tar dig tid att klä dig lämpligt för förhållandena kommer du att kunna vandra på ett säkert och trevligt sätt oavsett hur vädret är. Så glöm inte dessa tips nästa gång du ger dig ut på vandringsleden med dina hållbara kläder!

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: