NEWS HUB

Hur man börjar med lättviktsvandring

Bilden visar lättviktsvandring ochj backpacking med bra gaskök och bästa vandringsryggsäck, med rätt liggunderlag och sovsäck för dina behov. Sköna trailskor är ett måste när du vill prova trailrunning.
Picture of Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Hur börjar med lättviktsvandring och vad räknas egentligen som lättviktsvandring? Innan vi går in på hur du kommer igång med lättviktsvandring, följande fråga besvaras: Vad är lättviktsvandring?

I korthet är det en typ av vandring som fokuserar på att minimera vikten på din utrustning. Det kan innebära att du bär en lättare ryggsäck eller väljer utrustning som tjänar flera syften. Målet är att göra din vandring effektivare och roligare.

Det finns fyra kriterier som du kan använda för att utvärdera din utrustning: vikt, enkelhet, multifunktionalitet och användbarhet. Bra utrustning bör således uppfylla alla dessa fyra kriterier. Till exempel ska en bra campingkök vara lätt, enkel att använda och kunna fungera som både kamin och för att kunna laga mat på.

Så här kommer du enkelt igång med lättviktsvandring och att backpacka lättare

Nu när du vet vad lättviktsvandring är och vad du ska leta efter i din utrustning är det dags att komma igång. Du kan även applicera detta på backpacking i stora drag beroende på hur du kommer att backpacka. Genom att tänka ett varv extra på olika lättviktsvandrings produkter som att använda ultralätt sovsäck och liggunderlag samt att välja

Här är några tips på hur du kan börja lättviktsvandra:

  1. Börja med små förändringar. Om du är nybörjare på lättviktsvandring ska du inte försöka gå all-in från början. Gör det enkelt genom att göra små förändringar, som att byta till en lättare ryggsäck eller att slänga bort onödig utrustning.
  2. Var noga med din utrustning. Alla redskap är inte lika bra. När du väljer utrustning ska du alltid välja kvalitet framför kvantitet. Några få högkvalitativa föremål kommer att tjäna dig bättre än en massa billiga, skrangliga föremål.
  3. Acceptera att du kan göra misstag. Att lära sig något nytt kommer med en inlärningskurva – och lättviktsvandring är inget undantag. Du kanske gör några misstag på vägen, men låt inte det avskräcka dig. Omfamna processen och njut av resan.

Med några enkla tips kan du nu prova på lättviktsvandring och att backpacka på lättaste möjliga sätt. Kom ihåg att ta saker och ting i din egen takt, investera i kvalitetsutrustning och var inte rädd för att göra misstag. Dessa är alla en del av inlärningsprocessen. Viktigast av allt, ha roligt när du lättviktsvandrar och backpackar.

Prova gärna nya saker och variera din utrustning efter behov. Exempelvis om du ska lättviktsvandra så kan du även prova på att springa lite trail, då kommer du behöva ett par sköna trailskor. Testa exempelvis olika typer av gaskök för att hitta den som fungerar bäst när du ska backpacka lätt. Du behöver inte heller vara fast i ditt val av vandringsryggsäck.

Du behöver självklart inte jaga vikten enkom utan välj gärna efter funktion. Du kan med enkla medel justera detta och välja en sovsäck eller liggunderlag som du tycker är skönast. Är det lite för tungt så kan du kompensera detta.

Det kan du göra genom att välja ett annat lättviktstält kanske mer åt ett ultralätt tält. Du kan även tänka på fördelarna med att använda ett par bra sviktande vandringsstavar och provgå kortare distanser innan du ger dig ut. På så sätt kan du enklare välja ut rätt typ av friluftsliv utrustning och lättviktsvandrings utrustning så att du kan vandra lätt och kan njuta mer av din lättviktsvandring.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: