NEWS HUB

Allt du behöver veta om screen printing på kläder

Picture of Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Screen printing är en vanlig metod för att trycka bilder och text på kläder. Metoden har funnits sedan antiken men har utvecklats mycket under åren. Screen printing kan ge dig en professionellt utseende på kläderna och gör att du kan uttrycka din kreativitet. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om screen printing på kläder.

För att börja screena dina kläder behöver du ha en ”screen”. Detta är en mall med ram runt om som är täckt med ett maskmaterial. När du trycker din design på masken med färg, kommer den endast att gå igenom de områden där masken inte täcker. Du kan antingen köpa en färdig ”screen” eller göra den själv. Det är också viktigt att välja rätt typ av färg för att få det resultat du vill ha. Vanligtvis används textilfärg som har en tjock konsistens och håller på tyget.

För att trycka designen på kläderna behöver du också ha rätt redskap. Detta inkluderar raklar, färg och en tryckmaskin. Rakeln används för att pressa färgen genom masken på tyget. Det är viktigt att välja rätt storlek på rakeln beroende på storleken på dina tryck. Färgen ska också vara av hög kvalitet och speciellt gjord för textiltryckning. En tryckmaskin gör arbetet enklare och ger dig en jämn fördelning av färgen över hela designen.

En annan viktig sak att tänka på när du screenar kläder är förbehandlingen. Detta är det steg som du behöver ta för att förbereda tyget inför tryckning. Förbehandlingen är viktigt för att färgen ska fästa på tyget och inte falla av efter några tvättar. Innan du trycker på tyget måste du också se till att designen passar på platsen på kläderna. Detta kan kräva lite övning men kommer att resultera i ett mycket bättre slutresultat.

Efter att du har tryckt din design på kläderna måste du låta dem torka ordentligt. Detta kan ta några timmar beroende på temperaturen och luftfuktigheten i rummet. När kläderna har torkat kan du använda en värmebehandling för att få färgen att sitta. Du kan använda en vanlig strykjärn eller en värmepress för att uppnå detta. Det är viktigt att följa instruktionerna på färgen noggrant för att undvika att skada kläderna.

Screen printing på kläder är enkelt och med metoden kan du exempelvis få en hoodie med eget tryck. Det är viktigt att välja rätt material och verktyg för att få det resultat du önskar. Förberedelse och övning är också nödvändiga steg för att uppnå bästa resultat. Med dessa tips i åtanke, kan du nu göra dina egna professionella tryck på kläder.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: