NEWS HUB

Viktiga faktorer att tänka på när du väljer laddkabel för elfordon

Bild av Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Om du äger ett elfordon (EV) är en av de viktigaste sakerna du behöver veta hur du laddar det på rätt sätt. Det innebär att du måste ha rätt laddningskabel till din bil. Även om det finns många olika typer och märken av laddningskablar för elfordon på marknaden är det viktigt att hitta en som är kompatibel med din bil och uppfyller dina behov när det gäller effekt och strömstyrka. I det här blogginlägget kommer vi att redogöra för några av de viktigaste sakerna som du måste tänka på när du köper en laddkabel för elfordon.

Vilken typ av uttag har din bil?

En av de första sakerna du behöver ta reda på när du köper en laddkabel för elfordon är vilken typ av uttag din bil har. De tre vanligaste typerna är typ 1, typ 2 och typ 3. Du kan vanligtvis hitta den här informationen i din bils bruksanvisning. När du vet vilken typ av uttag din bil har kan du begränsa ditt sökande efter en kompatibel laddkabel.

Om du till exempel har en bil av typ 1 behöver du en laddningskabel för elbilar typ 1 och typ 2. Men om du har en bil av typ 2 kan du använda antingen en laddkabel från typ 2 till typ 2 eller en laddkabel från typ 2 till typ 1. Och om du har en bil av typ 3 behöver du en typ 3 till antingen en typ 1 eller typ 2-laddare.

Typ 1 och 2 växelspänningen är ca 208-250 V medan likspänningen är ca 375 V. Effekten varierar från 3 kW till 43 kW medan strömmen varierar från 13 A till 125 A. Detta innebär att ett fulladdat batteri tar mellan 4 timmar (för lägre effekt) och 12 timmar (för högre effekt) på en nivå I-laddare (mellan 110-120 V). På en nivå II-laddare (mellan 208-240 V) tar det mellan 1 timme (för lägre effekt) och 8 timmar (för högre effekt). På en nivå III-laddare (mellan 400-480 V) tar det 10-15 minuter upp till en timme (endast för hög effekt) att ladda batteriet.

Vilken ska du välja?

Nu när du känner till några av grunderna om laddningskablar för elfordon kan vi tala om vilken kabel som är rätt för dig. Om du reser mycket långa sträckor vill du ha en kabel som kan ladda batteriet snabbt. I det fallet bör du välja en nivå III-laddare med minst 25 kW uteffekt. Nivå III-laddare är också bra om du inte har tillgång till växelström eller om du vill minska ditt koldioxidavtryck genom att använda förnybara energikällor som sol- eller vindkraft.

Om snabbladdning inte är lika viktigt för dig kan du kanske nöja dig med en nivå II-laddare med 7 kW eller mindre uteffekt. Dessa laddare är vanligtvis mindre och mer bärbara än nivå III-laddare, vilket gör dem lättare att ta med dig på resande fot. Tänk bara på att det tar längre tid att ladda batteriet med en av dessa laddare än med en nivå III-laddare

Oavsett vilken typ av laddare du väljer, se till att den är kompatibel med den typ av uttag som finns i din bil . När du har tagit hänsyn till alla dessa faktorer bör det vara lätt att hitta rätt laddkabel för elbilar för dina behov!

När du väljer en laddningskabel för elfordon är det viktigt att ta hänsyn till sådana faktorer som cylindertyp, effekt och strömstyrka. Med så många olika typer och märken som finns på marknaden idag är det viktigt att göra forskning innan man fattar beslut om köp för att få ut det mesta av sin användning. Vi hoppas att du nu har bättre förståelse när du väljer en laddkabel från EV Charge + för vilka faktorer som spelar en viktig roll när du väljer rätt laddkabel som passar bäst för dina behov!

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: