NEWS HUB

Tänk på detta när du ska väljer ditt nya tält

Bilden visar ett tält med kamin, med en tältkamin håller du tältet varmt. Det finns olika typer av tält som: ultralätta tält, lättvikts tält, enmanna tält, 2 mannatält och 4 mannatält
Bild av Tor Lind

Tor Lind

Journalist

När du är ute i naturen är ett valet av ett bra lättvikts tält eller ett ultralätt tält skapa skönare frilufts- och vildmarksturer. Det är således en av det viktigaste besluten du kommer att behöver göra. Men med alla olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilket som är rätt för dig. Behöver du ett lättvikts tält eller ultralätt tält? Det kanske till och med behövs ett större tält mer lämpligt för dina ändamål, som ett 2 mannatält, 4 mannatält eller ett tält med kamin?

Hur länge kommer din lägerplats vara på samma ställe. Kommer du packa ner det mer regelbundet och fortsätta din fjällvandring. Eller skapar du en lägerplats att utgå din fjällvandring eller skogsvandring ifrån?

Tält finns i olika storlekar, från enmannatält, 2 mannatält och 4 mannatält. Det finns även olika tält med kamin. Med en tältkamin håller du värmen i tältet på ett effektivt och skönt sätt.

Olika faktorer som styr ditt val: Så här väljer du i skalan mellan ett ultralätt tält upp till ett stort tält med kamin

  1. Syftet med ditt tält: Vildmarksvandring, camping eller backpacking?
    En av de första sakerna du behöver tänka på är vad du ska använda tältet till. Ska du campa med familjen? Vandrar du med vänner? Eller planerar du en resa på egen hand? Syftet med din resa kommer att diktera vilken typ av funktioner du behöver i ett tält. Om du exempelvis ska campa med familjen behöver du ett mycket större tält som ett 4 mannatält. Du kanske ska vandra ensam, då kan ett enmannatält kan vara alldeles lagom stort.
  2. Platsen och vägen dit: Där du ska slå upp ditt tält på och vägen till din lägerplats.
    Vart du ska vandra är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Om du planerar att campa i ett område med många lägre träd. då bör du ändå se till att ditt tält har tillräckligt med takhöjd så det inte känns trångt. Om du ska tälta i ett område med många insekter ska du leta efter ett tält med ett bra insektsnät som håller dem borta. Och om du är orolig för regn, se till att tältet är vattentätt och har bra dränering så att vatten inte samlas inuti
  3. Tält efter säsong: Behöver ditt tält tåla mer avancerad kyla?
    En annan sak att tänka på är vilken säsong du kommer att använda tältet under. Om du planerar att campa på vintern behöver du ett tält som är gjort för kallare väderlek. Men om du bara ska använda det på sommaren så kan det räcka med en standardmodell. Välj hellre ett tält av högsta kvalitet som tål mer köldgrader än du från början tänkt.

Det finns mycket att tänka på när du väljer rätt tält för ditt nästa frilufts- och vildmarksäventyr. Men så länge du har dessa tre faktorer i åtanke; syfte, plats och säsong. Då kan du vara relativt säker på att hitta det perfekta tältet för dina behov.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: