NEWS HUB

Så tillagar du björnkött

Bild av Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Björnkött är inte något du hittar i vanliga matbutiker. Det kräver lite mer arbete och ansträngning att få tag i, men det är definitivt värt det för smakens skull. För många människor kan tanken på att äta björnkött kännas lite konstig. Men faktum är att det är en utsökt delikatess som har ätits i århundraden. I det här blogginlägget kommer vi att ta en titt på hur du kan tillaga björnkött på bästa sätt.

Förberedelser

Det första du måste göra när du ska tillaga björnkött är att bereda det på rätt sätt. Detta innebär att ta bort hinnor och senor som kan göra köttet tufft och svårt att tugga. För att lyckas med detta behöver du en vass kniv. När du har avlägsnat alla hinder från köttet, kan du börja skära köttet i bitar. För att förstärka smaken kan du marinera köttet över natten med dina önskade kryddor.

Sätt på ugnen

Ett typiskt sätt att tillaga björnkött på är att grilla den, men om du inte har tillgång till en grill så fungerar en vanlig ugn också bra. För att få en mör och saftig björnstek behöver du först sätta ugnen på 200 grader. Du kan också tillsätta en tesked olivolja i pannan och värma upp den först.

Stek köttet

Nu är det dags att steka köttet. Först måste du torka av marinaden från köttet och sedan lägga den i pannan över medelhög värme. Låt köttet stekas på hög värme i ungefär två minuter på varje sida för att få en härlig, gyllenbrun yta. Se till att inte översteka köttet eftersom det kan göra det tufft och svårt att äta.

Tillagning i ugn

När du har stekt köttet på båda sidor, kan du fortsätta till nästa steg som är tillagning i ugnen. För att göra detta, lägg köttet i en ugnsform och sätt in den i ugnen. Låt köttet tillagas i 15-20 minuter, beroende på hur skivorna är skurna och storleken på steken. När köttet är klart, låt det stå i ungefär 10 minuter innan du skär upp det i bitar.

Servera och njut

Nu är det dags att servera din nyrökta björnstek. Om du vill kan du toppa köttet med en härlig sås, som till exempel rödvinssås, bearnaise eller pepparsås. Servera med dina favoritsidorätter, som exempelvis ugnsrostade grönsaker, potatismos eller en sallad.

Sammanfattning

Att tillaga björnkött kräver lite mer arbete än andra kötträtter som exempelvis älgkött, men det är definitivt värt det för smakens skull. Genom att förbereda köttet på rätt sätt och sedan steka det före tillagning i ugnen, kommer du att få en mör och saftig björnstek som kommer att smälta i munnen. Så om du någonsin har möjligheten att prova björnkött, tveka inte att göra det!

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: