NEWS HUB

Öka synligheten på din bilbelysning med extraljus

Bilden visar en röd jeep med ledramp på taket och runda extraljus som extra bilbelysning.
Bild av Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Körning i skymning och på natten kan vara skrämmande. Det är svårt att se vägen framför sig, för att inte tala om andra förare. Det är viktigt att förarna känner sig bekväma när de navigerar i mörker. Det är därför som extraljus är så viktiga. De ger bättre synlighet i mörker och kan hjälpa förare att lätt identifiera andra fordon på vägen.

Vad utgör ett extraljus på en bilbelysning

Hjälplampor, även kallade extra körljus, är ett tilläggsbelysningssystem som hjälper till att förbättra synligheten vid körning i skymning eller i mörker. Dessa lampor monteras vanligtvis på vardera sidan av fordonets strålkastare. Eller nära själva strålkastarnas nedre kant.

Även om de ser ut som vanliga strålkastare är deras syfte annorlunda. Dessa kompletterar befintliga strålkastare och ger ytterligare ljusflöde som ökar synligheten avsevärt. Förutom bilar kan man även lägga till extraljus på terrängfordon för att öka säkerheten när man kör i skymning eller på natten.

När kan man använda en ljusramp till biltaket

Hjälpljus använder en kombination av LED lampor och reflektorer för att skapa ett bredare strålningsmönster än vanliga strålkastare. Den bredare strålen gör det möjligt för föraren att bättre se potentiella faror i vägen framför sig. Exempelvis mötande trafik eller djur som plötsligt korsar vägen.

Genom att ge mer belysning än vad vanliga strålkastare någonsin skulle kunna åstadkomma. Detta gör extraljusen det möjligt för förare att se långt in i mörkret för att öka medvetenheten vid körning på natten. Eller vid dåliga väderförhållanden som kraftigt regn eller dimma.

Fördelar med extraljus och en ledramp

Fördelarna med att ha extraljus installerade på ditt fordon är bland annat förbättrad synlighet under körning. Detta ger även ökad säkerhet tack vare att du kan upptäcka potentiella faror tidigare.

Det kan i sin tur minska belastningen på ögonen när du försöker fokusera i svaga ljusförhållanden. Det ger även en förbättrad komfort när du sitter bakom ratten. Eftersom du inte behöver blinka lika mycket när du letar efter objekt framför dig i mörkret.

Praktiska LED extraljus med en monterad ledramp

Det flesta extraljussystem drivs av LED-lampor i stället för halogenlampor förbrukar de dessutom mindre ström än vanliga strålkastare. Vilket gör ledljusrampen mer energieffektiv när belysningen används när motorn är avslagen. Därför är en ledramp även ett praktiskt alternativ även vid båtbelysning.

Förutom att förbättra synligheten sparar dessa system också energi genom att de förbrukar mindre ström än traditionella halogenstrålkastare. Om du planerar att köra nattetid eller i skymning och dimma. Då är det definitivt värt att installera extrabelysning och en ledljusramp. På så sätt kan du kan vara säkrare oavsett vilka sikt- eller väderförhållanden du möter där ute.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: