NEWS HUB

Maxa din inredning med kelim mattor och gabbeh mattor

Bild av Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Att inreda hemmet kan vara en utmaning, särskilt för dem som inte är särskilt kreativa eller inte har tid för det. En enkel lösning för att förnya ditt hem är att använda mattor. Och inte vilken matta som helst, utan Kelim mattor och Gabbeh mattor som är perfekta för att tillföra en unik touch till vilket rum som helst. I den här bloggen kommer vi att ge dig all information du behöver för att maximera inredningen i ditt hem med dessa fantastiska mattor.

Kelim mattor kommer från Mellanöstern och är handgjorda av ull eller bomull. Dessa mattor är kända för sina traditionella mönster och färgstarka estetik. Kelim mattor kan användas i alla typer av rum. De är särskilt populära i vardagsrummet och sovrummet. Kelim mattor passar perfekt i rum med en lantlig eller bohemisk inredning. De är också utmärkta för att ge en touch av färg till ett annars neutralt rum. Kelim mattor finns i en mängd olika färger och storlekar, så det finns alltid en som passar just ditt hem!

Gabbeh mattor kommer från Iran och tillverkas av gethår. Dessa mattor är kända för sin tjocka och mjuka textur. Gabbeh mattor finns i många olika färger och mönster, men beroende på ursprungsorten kan mönstren variera. Gabbeh mattor är bäst lämpade för sovrummet, vardagsrummet eller matsalen. Dessa mattor passar att använda i rum med en minimalistisk eller modern inredning. De tillför en extra dimension till rummet och är sköna att gå på.

En annan anledning att använda Kelim mattor och Gabbeh mattor i hemmet är för att de är lätt att underhålla. På grund av de högkvalitativa materialen och kvalitetskontrollen som utförs under tillverkningen kan dessa mattor sköljas med vatten eller rengöras med en dammsugare. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för ständig rengöring, vilket sparar både tid och pengar i det långa loppet.

Som vi nämnde tidigare, kan Kelim mattor och Gabbeh mattor användas i olika sorters inredningsstilar, men hur väljer du rätt matta för ditt hem? Först och främst bör du överväga vilket rum mattan ska placeras i och vilka färger som redan finns där. Om rummet har en grundfärg, kan du välja en kelim matta i en annan färg för att ge rummet liv och energi. Om ditt rum är fyllt med mönster och färger redan, välj en färgstark Gabbeh matta med enkla designelement.

När du vet vilken typ av matta som passar dig och ditt hem är det dags att hitta rätt storlek. Du vill inte ha en matta som blir för liten eller för stor för rummet. Generellt rekommenderas att du lämnar en avstånd på cirka 60 cm runt mattan så att utrymmet ser balanserat ut. Om du till exempel väljer en Kelim matta, och ditt vardagsrum är 3 meter bred och 4 meter lång, vill du ha en matta som är minst 2,5 meter bred och 3,5 meter lång. Tänk också på om du vill att mattan ska vara helt synlig eller om du bara vill att en del av den ska synas.

Slutligen, vi kan inte betona nog hur viktig belysning är när du dekorerar med Kelim mattor och Gabbeh mattor. Ljuskällor kan verkligen lyfta en mattas färg och mönster. Extra belysning skapar också en mysig och inbjudande atmosfär. Använd gärna klara, riktade ljuskällor för att lysa upp mattan och ett mjukare ljus, som lyktor eller ljusstakar, för att skapa en mysig stämning.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: