NEWS HUB

Isolat vs koncentrat

Bild av Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Protein isolat och koncentrat är två vanliga typer av proteinpulver som används för att öka proteinintaget i kosten. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två typer av proteinpulver? I det här blogginlägget kommer vi att diskutera deras skillnader och vilket som kan vara mest fördelaktigt för dig.

Proteinisolat är den renaste formen av proteinpulver och innehåller vanligtvis upp till 90-95% protein. Isolat tillverkas genom att filtrera bort icke-proteinämnen från vassle, soja eller annat proteinkälla. Detta resulterar i en produkt med högre proteinhalt och mindre fett och kolhydrater. Proteinisolat är också vanligtvis mer lättlösligt och kan ha en bättre smak än koncentrat. Eftersom isolatet innehåller mindre fett och kolhydrater per portion kan det också vara fördelaktigt för personer som försöker minska sin totala kaloriintag.

Proteinkoncentrat är en annan typ av proteinpulver som innehåller en lägre andel protein (vanligtvis 70-80%) och högre mängder fett och kolhydrater. Koncentratet tillverkas genom att filtrera bort icke-proteinämnen från proteinkällan, men filtreringen är inte lika omfattande som vid tillverkning av isolat. Detta gör att koncentratet har en lägre proteinhalt och högre mängd fett och kolhydrater per portion. Koncentrat är dock ofta billigare än isolat och kan vara ett bra alternativ för personer som försöker öka sitt proteinintag utan att överskrida sin budget.

Så vilken typ av proteinpulver ska du välja? Om du vill ha den högsta möjliga proteinhalten per portion och samtidigt minimera mängden fett och kolhydrater, kan proteinisolat vara det bästa alternativet. Isolatet är också det bästa valet om du vill ha en produkt som är lättlöslig och som smakar bra.

Å andra sidan, om du försöker öka ditt proteinintag utan att spendera för mycket pengar, kan ett proteinkoncentrat vara ett bra val. Koncentratet innehåller en lägre proteinhalt men har också högre mängd fett och kolhydrater, vilket kan hjälpa dig att uppnå dina dagliga kalorimål.

Sammanfattningsvis är skillnaden mellan proteinisolat och koncentrat främst proteinhalten och mängden fett och kolhydrater per portion. Båda typerna av proteinpulver har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja en produkt som passar dina behov och mål.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: