NEWS HUB

En guide i hur du väljer rätt tyglar till hästen

Picture of Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Att välja rätt tyglar till hästen är en viktig del av ridningen, oavsett disciplin. Det finns många olika typer av tyglar att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vad som är rätt för din häst och din ridning. I denna guide kommer vi att gå igenom de olika typerna av tyglar som finns tillgängliga, deras fördelar och nackdelar, och vilka hästar och ridstilar de passar bäst för.

Hjärtformade tyglar

Dessa tyglar kallas också för ”pulley” tyglar eftersom de har ett system med rullar som hjälper till att ge mer precision i signalerna. Hjärtformade tyglar är idealiska för dressyr eftersom de ger finjusterade signaler till hästen. De fungerar väl på hästar som har en mjuk mun och som är vana vid att rida med mindre tyglar. Hjärtformade tyglar kan dock vara svåra att använda för nybörjare.

Vanliga tyglar

Vanliga tyglar är kanske de mest vanliga tyglarna som används. De består av en enda bit av material, vanligtvis läder, och är fästa vid bettet med hjälp av spännen. De finns i olika bredder och längder och passar de flesta hästar och ridare. Vanliga tyglar är också ett bra alternativ för nybörjare då de är enkla att använda.

Martingaler

Martingaler kan vara användbara för hästar som lär sig att gå rakt fram eller för de som blir spända och höjer huvudet när de går. Martingaler fästs på bettet och går i en ögla genom sadelgjorden. En annan typ av martingal, kallad ”ger” martingal, har en extra ögla som fästs vid nacken. Martingaler kan vara användbara för mindre rutinerade eller oroliga hästar men måste används på rätt sätt.

Draw reins

Draw reins liknar de vanliga tyglarna men har en extra bit som går under hästens haka och i stället för spännen fäster de i sadelgjorden. Draw reins kan hjälpa hästar att vara mer avslappnade och lösa i överlinjen, men de kan också vara farliga om de används felaktigt eller om hästen blir rädd och drar tillbaka huvudet.

Lösa tyglar

Lösa tyglar ger hästen mer frihet att röra huvudet och tugga på bettet. De passar bäst för avslappnad ridning i skogen eller på promenader. Lösa tyglar är också bra för att träna hästen att sänka huvudet och ta kontakt med handen.

Att välja rätt typ av tyglar beror på hästen och ridstilen. Vanliga tyglar är det enklaste alternativet för de flesta hästar och rider, men för dressyr eller specifika problem så som stolthet och höjande av huvudet, kan det vara bättre med en annan typ av tyglar. Oavsett vilket typ av tyglar du väljer, måste du se till att använda dem på ett säkert och försiktigt sätt för att undvika problem med din häst. Med denna guide borde du nu ha en bättre idé om vilka tyglar som passar din häst bäst.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: