NEWS HUB

Den mångsidiga historien om PTFE-beläggning

Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Polytetrafluoreten, eller PTFE, är en fluorplast med otroliga fysiska egenskaper. Den har använts i årtionden i en mängd olika tillämpningar – från militära vapen till kommersiella kokkärl. I det här blogginlägget utforskar vi PTFE-beläggningens historia och mångsidighet och dess många användningsområden.

Uppfinningen av PTFE-beläggning

PTFE utvecklades först 1938 av Roy J. Plunkett, en amerikansk kemist som arbetade för DuPont Corporation. Strax efter uppfinningen användes det 1943 för att belägga militära vapen som korrosionsskydd under skapandet av atombomben. Det var dock inte förrän 1954 som fransmannen Marc Grégoire upptäckte ett innovativt sätt att använda PTFE-plasten på fiskelina och senare på stekpannor. Denna upptäckt revolutionerade världen av kokkärl och ledde till en nyvunnen uppskattning av PTFE-beläggning.

Användningsområden för PTFE-beläggning

Idag används PTFE i många branscher på grund av dess otroligt låga friktionskoefficient som gör den extremt hal. Denna egenskap bidrar till att minska friktionen mellan ytor och förhindrar rost och slitage på delar som ventiler, pumpar, lager med mera – vilket gör den idealisk för industriell användning. Förutom dess industriella användningsområden kan du också hitta PTFE-beläggning på non-stick-kokplattor samt på regnkläder!

Miljöfördelar med PTFE-beläggning

Förutom att vara mycket mångsidig och hållbar är en annan stor fördel med PTFE-beläggning att den är miljövänlig! Till skillnad från andra material som teflon eller PVC, som innehåller farliga kemikalier som klor eller bly, innehåller PTFE inga giftiga ämnen och släpper inte heller ut några föroreningar i miljön när det värms upp. Detta gör det till ett utmärkt val för dem som letar efter miljövänliga alternativ till traditionella material!

Från att ha använts som korrosionsskydd i militära vapen till att bli en av de mest populära non-stick-beläggningarna för kokkärl, samt tätningsprodukter! Dess låga friktionskoefficient gör den perfekt för industriell användning där det är viktigt att minska slitaget, medan dess giftfria natur gör den till ett utmärkt val för dem som letar efter miljövänliga alternativ. Allt som allt har detta mångsidiga material kunnat bevisa sig självt gång på gång under sin långa historia – vilket bevisar varför det fortfarande är ett av de mest eftertraktade materialen idag!

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: