NEWS HUB

Bastupanel – Vilket virke passar bäst?

Picture of Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Bastun är en plats där man kan koppla av och njuta av värmen. Men vilket material är bäst för att täcka väggarna i bastun? Det finns många alternativ, men en av de vanligaste är bastupanel. I denna artikel kommer vi att titta närmare på olika träslag som kan användas för att skapa en bastupanel, inklusive gran, asp, al och lavvirke.

Bastupanel i gran

Gran är ett av de vanligaste träslagen som används för bastupanel. Gran är en mjuk och lätt träsort, vilket gör den lätt att hantera och installera. Dessutom är den relativt billig och lättskött. Nackdelen med gran är att den kan ha en tendens att läcka kåda, vilket kan vara svårt att ta bort och kan skapa fläckar på panelen.

Bastupanel i asp

Asp är ett annat populärt alternativ för bastupanel. Asp har en ljus färg och en jämn struktur, vilket gör den mycket estetiskt tilltalande. Den har också en hög motståndskraft mot fukt och är inte benägen att ruttna. En nackdel med asp är att den kan mörkna med tiden.

Bastupanel i al

En annan populär träsort som används för bastupanel är al. Alen har en tät ytstruktur och är färgbeständig. Den har också en rödaktig färg och är mycket elegant. En fördel med al är att den kan förnyas efter fem till tio år med medicinskt ren paraffinolja, vilket ger panelen en ny vacker lyster.

Lavvirke för bastulavar

Bastulavar är en viktig del av bastun och det är viktigt att välja rätt träslag för att undvika problem med fukt och mögel. Lavbrädor i asp eller al är de vanligaste alternativen för sittytor i bastun. Lavbrädor i gran kan inte användas på grund av dess tendens att läcka kåda.

Tjockleken på lavbrädor kan variera, men vanligtvis är de 28×90 mm och finns i längder upp till 2,4 meter. Springa mellan lavbrädor kan vara mellan tio och femton millimeter. Det är också viktigt att skruva fast bastulavens brädor underifrån för att undvika skruvar som sticker ut och orsakar obehag.

Sammanfattning

Valet av träslag för bastupanel och lavvirke är viktigt för att skapa en bastu som är vacker, funktionell och hållbar. Gran, asp, al och lavvirke är alla lämpliga alternativ för bastupanel och bastulavar, men det är viktigt att välja rätt träslag beroende på dina behov och önskemål. Gran är billig och lätt att arbeta med, men kan läcka kåda, medan asp och al är mer estetiskt tilltalande och motståndskraftiga mot fukt.

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: