NEWS HUB

Allt du behöver veta om dina ögonfransar

Bild av Tor Lind

Tor Lind

Journalist

Ögonfransar är en av de mest underskattade delarna av vårt ansikte. Men faktum är att de spelar en viktig roll i att definiera vår look och är avgörande för att skydda våra ögon från damm och smuts. Men visste du att det finns massor av spännande fakta om ögonfransar som du kanske inte känner till? Läs vidare för att lära dig mer om din egen blickfång och dess hemligheter!

Ögonfransar skyddar våra ögon

Ögonfransar har faktiskt en mycket viktig funktion – att skydda våra ögon från damm och andra främmande föremål. Deras täta arrangemang fungerar som en barriär runt ögat och hindrar damm och smuts från att tränga in i våra ögon. Hjälp dina ögonfransar att utföra denna viktiga funktion genom att undvika gnugga ögonen och genom att upprätthålla en god hygien och regelbunden rengöring.

Ögonfransar har en livslängd

Precis som annan kroppshår, har ögonfransar en livscykel. En ögonfrans växer i cirka 30 dagar, men efter att det har fallit ut tar det ungefär två månader för en ny ögonfrans att växa ut. Med andra ord tar det bara några få månader för en fullständig utbytning av alla dina ögonfransar. Se därför till att följa en hälsosam livsstil som är viktigt för hårets tillväxt och vitalitet, så att du kan njuta av starka, friska ögonfransar. I värsta fall kan du köpa singelfransar för att temporärt förlänga dina ögonfransar.

Ögonfransar är tillverkade av samma protein som naglar

Visste du att ögonfransar faktiskt är tillverkade av keratin, samma protein som naglar och hår? Detta protein ger ögonfransarna sin styrka och elasticitet. Du kan hjälpa dina ögonfransar att förbli starka genom att äta en hälsosam kost som stärker naglarna, t.ex. livsmedel som är rika på biotin, järn och vitaminer.

Nu när du vet lite mer om ögonfransar och deras hemligheter, kan du vara mer medveten om hur du ska ta hand om dem och hjälpa dem att se ut som de bästa för en glänsande look. Glöm inte att ögonfransar är en viktig del av dina ögon och att ta hand om dem på rätt sätt kan göra en stor skillnad. Ge din blick en extra boost med hjälp av de tips som vi har delat!

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna: